Kejayaan

POLIS SARAWAK RAMPAS DADAH & PIL KHAYAL BERNILAI RM3.4 JUTA,

Kuching, 25 Sept 2017 - Polis menahan dua lelaki dan merampas dadah disyaki syabu seberat 11 kilogram serta 993 pil ekstasi  dibungkus dalam beberapa bungkusan teh Cina, yang dianggar bernilai RM3.4 juta, selepas menyerbu sebuah rumah di Stutong di sini Khamis lepas.

Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata ia merupakan rampasan dadah membabitkan nilai terbesar di Sarawak tahun ini.

Beliau berkata serbuan ke atas rumah yang dipercayai dijadikan stor menyimpan dadah itu dilaksanakan  Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu pejabat Kontinjen Polis Sarawak (IPK) dan bahagian narkotik polis daerah Kuching hasil risikan sejak awal tahun lagi.

Katanya kedua-dua lelaki berumur sekitar 27 tahun itu ditahan selepas polis menemui paket-paket dadah di bilik tidur di tingkat atas rumah dan juga dalam akuarium lama yang ditempatkan dalam stor di tepi rumah berkenaan.

“Kedua-dua mereka direman sehingga 29 Sept ini dan kes sedang disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh membawa kepada hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan, “ katanya dalam satu sidang media di IPK, di sini hari ini.

Dzuraidi berkata salah seorang daripada lelaki itu mempunyai tiga rekod kesalahan lampau yang berkaitan dengan dadah,  dan polis masih sedang menyiasat sekiranya ada saki baki kumpulan pengedar dadah berkenaan.

Beliau berkata polis juga sedang menyiasat sekiranya dadah yang dibawa masuk dari luar negara itu adalah bagi tujuan diedar di pasaran tempatan, ataupun untuk tujuan dijual keluar negara.

Sementara itu satu kenyataan yang diedar kepada media menunjukkan polis Jabatan Siasatan Jenyah Sarawak menangani  1,453 kes sepanjang tahun lepas berkaitan kesalahan memiliki dan membekal dadah yang membabitkan 1,951 tangkapan.

Menurutnya dalam tempoh antara Januari sehingga kini pula jabatan itu menangani 1,301 kes berkaitan kesalahan memiliki dan membekal dadah yang membabitkan 1,702 tangkapan.

-- BERNAMA

 

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS