Kejayaan

EMPAT INDIVIDU HALANG TUGAS PENJAWAT AWAM, POSITIF DADAH DITAHAN

Seremban, 27 Mac 2018 - Polis menahan empat individu dalam dua serbuan berasingan semalam kerana menghalang penjawat awam melakukan tugas dan positif dadah.

Ketua Polis Daerah Seremban ACP Thiew Hock Poh berkata dalam kejadian pada 6 petang itu, sepasukan pegawai dan anggota telah membuat intipan terhadap kereta jenis Proton Iswara Aeroback yang dinaiki seorang lelaki dan wanita, masing-masing berumur 30 dan 29 tahun, sedang bergerak ke arah simpang susur keluar Jalan Tun Dr Ismail.

"Pasukan itu kemudiannya memintas dan menahan kereta tersebut serta mengarahkan kedua-dua suspek keluar daripada kereta, namun tiada sebarang kerjasama daripada pemandu, sebaliknya suspek telah bertindak agresif mengundurkan kereta yang dipandu.

"Seorang daripada anggota polis lalu memecahkan cermin kereta pada bahagian pemandu agar kereta itu berjaya dihentikan sebelum bertindak menahan kedua-dua suspek," katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

Beliau berkata pemeriksaan lanjut tidak menjumpai sebarang dadah atau barang salah dalam milikan kedua-dua suspek, namun ujian saringan awal air kencing mendapati mereka berdua positif dadah jenis methamphetamine.

Kes disiasat mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memasukkan dadah ke dalam badan dan Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

Thiew berkata dalam serbuan berasingan pada 7.30 malam di sebuah rumah di Seremban 2 Heights dekat sini pula seorang wanita berumur 31 tahun ditahan kerana menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan tugasnya.

"Suspek telah bertindak mengunci pintu rumah dengan gril mangga ketika pasukan serbuan mahu mengadakan pemeriksaan walaupun setelah polis memperkenalkan diri dan memaklumkan tujuan pemeriksaan.

"Selepas gril mangga dipotong, suspek sama masih enggan memberikan kerjasama dan meronta-ronta semasa cubaan untuk menahannya," katanya.

Beliau berkata pemeriksaan lanjut pihaknya di tingkat atas kemudian menjumpai seorang lelaki berumur 37 tahun bersama sepeket dadah disyaki methamphetamine dengan anggaran berat segram.

Kes disiasat mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana memiliki dadah dan Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan jenayah bagi menakutkan penjawat awam daripada menjalankan tugas.

-- BERNAMA

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS