#jomBeringat
.....................................................................................................................................................................................................................................................

#COVID-19 ELAK VIRUS, JOM DIGITAL!

#JomBeringat #COVID-19

Penularan wabak COVID-19 dianggap sebagai krisis kemanusiaan paling buruk dalam sejarah untuk sekian abad. Risiko penularan menjadi lebih tinggi kerana wang kertas bertukar tangan daripada seorang pengguna dengan pengguna lain melalui peniaga yang juga mengendalikan bahan jualannya.

Walau bagaimanapun, risiko ini boleh dikurangkan dengan teknologi yang membolehkan pembayaran tanpa tunai dengan menggunakan sistem secara atas talian seperti e-dompet, e-pengiriman wang dan e-pengurupan wang.

Ayuh ikuti pautan yang disediakan oleh Bank Negara Malaysia untuk sebarang perkhidmatan atau carian maklumat berkaitan. Ia adalah sebagai salah satu daripada langkah membanteras penularan virus COVID-19 yang boleh mengancam kesejahteraan sosial dan ekonomi sejagat.

1. https://www.bnm.gov.my
2. https://www.bnm.gov.my/msb
3. Laman sesawang eCCRIS di https://eccris.bnm.gov.my/
4. eLINK (Borang Sesawang) di https://telelink.bnm.gov.my/
5. BNMTELELINK (Pusat Perhubungan)

Talian Telefon: 1-300-88-5465 (1-300-88-LINK)
Luar Negara: +603 - 21741717
Waktu Operasi: 9.00 pagi - 5.00 petang (Isnin-Jumaat)

Sumber: Bank Negara Malaysia | Central Bank of Malaysia (Official)

#JomDigital
#StayAtHome
#PolisDirajaMalaysia
#RoyalMalaysiaPolice
#PDRM
#RMP

Image may contain: one or more people, text that says 'BANK NEGARA MALAYSIA CENTRAL MALAYSIA ELAK VIRUS JOM DIGITAL! Gunakan kad tanpa sentuh, e-dompet, e-pengiriman wang, e-pengurupan wang dan bayaran dalam talian'

PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS