Menu

FAKTA : HAK ORANG AWAM TANGKAP PENJENAYAHFAKTA @ AUTA 
FAKTA : HAK ORANG AWAM TANGKAP PENJENAYAH 

Bunuh, rogol, culik, rompak, samun dan ragut adalah antara kesalahan yang membenarkan orang awam untuk menangkap penjenayah, seperti yang tertakluk mengikut Seksyen 27 Kanun Prosedur Jenayah.

Bagaimanapun, tangkapan oleh orang awam ini mempunyai had tertentu dan bukannya kewajipan, sebaliknya bergantung kepada kemampuan diri sendiri tanpa mengundang risiko keselamatan.

Orang awam mempunyai hak untuk menahan penjenayah apabila kejadian berlaku di depan mata dan perlu menyerahkannya kepada pihak polis serta-merta.

Mengikut Seksyen 27 Kanun Prosedur Jenayah, orang awam boleh menahan penjenayah bagi kesalahan yang tidak memerlukan waran tangkap polis seperti bunuh, rogol, culik, rompak, pecah masuk premis, samun dan ragut.

Tangkap penjenayah seadanya mengikut kemampuan dan tidak mencederakan penjenayah berkenaan. Jika penjenayah menyerang, orang awam boleh mempertahankan diri termasuk menggunakan senjata tanpa memberikan kecederaan yang mudarat kepada penjenayah.

HARUS DIINGAT!

Orang awam hanya akan mencari kesusahan dan boleh didakwa jika bertindak melampau dengan mencederakan penjenayah, termasuk sehingga menyebabkan kematian.

Jika anda tidak mampu untuk melawan atau menangkap penjenayah, jangan cuba membahayakan diri sendiri kerana hak ini adalah pilihan dan bukannya kewajipan.

Sejurus tahan, terus hubungi polis dan jangan sesekali membawa penjenayah ke tempat lain. Tidak dibenarkan mencederakan penjenayah kerana sudah terdapat kes yang mana orang awam yang menangkap dituduh atas kesalahan mencederakan dan membunuh suspek.

Sumber Artikel : Berita Harian
Sumber Imej : Google


PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS