Sembang Trafik
.....................................................................................................................................................................................................................................................

#SembangTrafik UBAH SUAI DAN GUNA “STROBE LIGHT” PADA KENDERAAN PERSENDIRIAN BOLEH DIDENDA SEHINGGA RM2,000

Mana-mana pemilik kenderaan yang mengubah suai dan menggunakan “Strobe Light” pada kenderaan persendirian adalah menjadi suatu kesalahan.
Pemandu boleh diambil tindakan di bawah Peraturan 138, Keadah-kaedah Lalu Lintas Jalan 170/59 iaitu ubah suai kenderaan tanpa kebenaran Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Jika disabitkan kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau denda tidak lebih daripada RM2,000.
Menurut Kaedah 24, Kaedah-kaedah Kenderaan Motor (Lalu Lintas Jalan) 1959 hanya kenderaan Polis, Bomba, Ambulans dan JPJ sahaja dibenarkan mendapat hak laluan (Priority Over Traffic).

May be an image of car and text that says 'SEMBANG TRAFIK STOP DIVO UBAH SUAI DAN GUNA STROBE LIGHT PADA KENDERAAN PERSENDIRIAN, PEMILIK BOLEH DIDENDA SEHINGGA RM2,000 ATAU PENJARA ENAM BULAN. Polis Diraja Malaysia Û Terbitan Konsep KPN Komunikasi Korporat) pdrmsia official PDRMsia PDRMsia PDRMsia_ _Official'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS