Menu

[SCAM ALERT] KERATAN AKHBAR PILIHAN: ELAK JADI MANGSA ‘LOVE SCAM’


‘Love Scam’ atau penipuan cinta dalam talian berlaku apabila penjenayah mempunyai ruang dan peluang untuk memerangkap mangsa dengan umpan percintaan. Mangsa yang terperangkap dengan umpan tersebut, akan diperdaya untuk menyerahkan harta benda bahkan maruah diri.

Kaunselor, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Encik Md. Noh Saiman berkata, pada kebiasaannya mangsa gemar merahsiakan sesuatu kerana termakan dengan pujuk rayu dan janji manis penjenayah terbabit, menyebabkan identiti mereka dilindungi oleh mangsa sendiri, kononnya atas nama cinta.

Polis Diraja Malaysia mendapati trend kes penipuan cinta ini menunjukkan peningkatan dalam tempoh tempoh tiga tahun kebelakangan ini.

Sebanyak 1,535 kes penipuan dilaporkan pada 2019 membabitkan kerugian RM79.11 juta. Ia meningkat ke 1,582 kes dengan jumlah kerugian RM58.33 juta pada 2020. Sehingga Mei lalu, sebanyak 549 kes dilaporkan melibatkan melibatkan kerugian RM20.58 juta.

Ikuti kupasan lebih lanjut mengenai kaedah-kaedah mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan ‘Love Scam’ bersama Kaunselor LPPKN, Encik Md. Noh menerusi keratan akhbar terbitan Utusan Malaysia seperti di lampiran.

May be an image of 1 person and text that says '22 UTUSANMALAYSIA ABU9JU2021 MALAYSIA Gaya FOKUS ADAWIYAH mudah terpesona lcantik tampan individu Pembangunan (LPPKN), Elak jadi mangsa Love Scam ruang NFOLOESM terjebak, ngan menjadimangsa. ikatan Aduan Masyarakat TALIAKasih 15999 Aplikasi Whatsapp 019 26 15999 HIASAN. menjadi dapatkan antuan Ia berlaku pemangsa mempunyai ruang dan peluang memerangkap Mangsa termakan umpan tersebut, lantas termasuk dalam perangkap.' NOHSAIMAN kerugian RM20.58 JANGAN RM5833'
PDRM Facebook
PDRM Twitter
PDRM Instagram
PDRM RSS